torstai 9. heinäkuuta 2009

Kommentteja Hesarin yleisönosastoon


Lakimies Markku Kivimäen ja eläkeläinen Pirjo Nuotion kirjoitus (6.7.) yleisönosastolla heijastelee pelottavalla tavalla sitä kehitystä, jossa osa kansalaisista on täydellisesti vieraantunut kansanvaltaisen oikeusvaltiomme hallintojärjestelmästä. Kirjoittajat esittävät, että ”kansa kyllä jaksaa äänestää, jos äänen annetaan vaikuttaa…” Järjestelmässämme on kaksi tapaa vaikuttaa: äänestää ja ilmaista kantansa tai sitten olla äänestämättä ja tyytyä muiden tekemiin valintoihin. Ulkopuolelle ei voi jäädä, ja maksamaan joutuu joka tapauksessa.
.
On turhaa valittaa, että koulutuksesta leikataan, vanhusten toimeentulosta leikataan, terveydenhuollosta leikataan jne., jos äänestää ehdokasta, jonka päävaatimus on verojen alentaminen. Jos yhteisen kassan tuloja tietoisesti vähennetään, ei lie yllätys, että myös menoja on pakko leikata.
.
Sekä verojen alentamisesta että sen seurauksena tehtävistä leikkauksista päättää keskeisesti Suomen eduskunta, johon ei kukaan pääse, ellei saa vaaleissa kannatusta. Nykyinen kehitys ja tilanne on siis nimenomaan äänestäjien tahto. Valinnanvaraa toki vaaleissa on, ehdokkaita on satoja, vain 200 valitaan. Äänestäminen on siis vaikuttanut.
.
Jos äänestää ehdokkaita, jotka ovat olleet päättämässä lakeja, jotka nykytilanteeseen ovat johtaneet, on nykytilanteen ja -kehityksen kannattaja. Jos ei, äänestää ehdokkaita, jotka eivät ole vastuussa nykykehityksestä, vaan ajavat muutosta. Juuri siksi meillä vaaleja pidetään.

Ei kommentteja: